top of page

BIOGRAFÍA

IMG-1504.JPG

PACO PASCUAL, nascut a Cocentaina en 1979. Mestre d'E.Física i tutor de Primària al col·legi Sant Roc d'Alcoi des de l'any 2000 fins al 2023). Actualment d'excedència per implantar l'aprenentatge-servei a Senegal. Nominat per les famílies als premis D+I al docent Innovador (2016); Millor docent Espanya Premis Educa Abanca (2017 i 2018); Nominació al Global Teacher Price (2018). Triat segon millor docent d'Espanya (Premi Educa Abanca 2022).

Premis nacionals: "Caminem Junts", Premi nacional d'aprenentatge-servei 2018 a la Solidaritat i els Drets Humans; "Grillons per al record", Premi nacional d'aprenentatge-servei 2019 a la Solidaritat i els Drets Humans; "SOS Mariola", Premi nacional d'aprenentatge servei 2022 a l'Educació Ambiental i Premi Nacional a la Ecoinnovació de la Fundació Endesa 2023. "Félix ens ensenya", finalista nacional premi Acció Magistral 2017.

 

Col·laboració en llibres educatius "Històries que ens uneixen", "30 projectes i experiències innovadores" i "Situacions d´aprenentatge". Publicacions en revistes científiques i educatives Educació 3.0, Quaderns de Pedagogia, El diari de l'Educació, Societat Pedagògica Tartessos...

 

Publicació-autoedició de llibres infantils en valencià amb unitats didàctiques: El tessor de Benimassot (2017, 2018, 2022); La plata de Gaianes (2018); Unes festes diferents (2022); el joc BandolerXs i la baralla dels bandolers valencians.

Com a mestre ha participat al premi nacional D+I al Docent Innovador, per iniciativa de les famílies de la seua classe. Aquesta participació el portà a eixir al programa nacional Poder Canijo, de TVE, d’on elegiren 32 mestres de tot Espanya d’entre més de 1.500 que es presentaren al càsting. Tres projectes seus, un sobre Félix Rodríguez de la Fuente. Dos dels seus projectes d’APS, Caminem Junts i Grillons per al record, han estat reconeguts com a Premis Nacionals d’Aprenentatge Servei en 2018 i 2019, respectivament, convertint a la seua escola en la primera d’Espanya en aconseguir aquesta guardons en dos convocatòries consecutives. Altres projectes socials han estat finalistes del prestigiós Premi Acció Magistral. Paco ha estat nominat com a millor mestre d’Espanya en dos ocasions i una al Global Teacher Prize.

També té un paper destacat en el camp de la formació del professorat:

  • Simposi nacional a València, destinat a altres docents, directors i titulars de tota Espanya, organitzat per l’ESIC i Fundación Activa’t. Any 2018.

  • Jornades Facultat d’Educació de la Universitat de La Laguna: “La educación con compromiso”. Any 2019.

  • Ponent XI Congrés de governs locals i educació per a la salut: La salut escolar, a Madrid. Any 2019.

  • Participació en la V trobada autonòmica “Construïm comunitat amb l’APS”. CEFIRE 2020.

  • Ponència al webinar en les Jornades “Neurociencias aplicades a la educación”, amb assistents americans. 

  • Participació al II Congrés d’Humanitats, Ciències Socials i Educació al CEFIRE 2021.

  • Ponent al curs del CEFIRE de 30 hores: “De la urgència de la lectura a la millora de la societat” a Alcoi. 2021.

  • Ponent a les III Jornades Activa’t. Torrent. CEFIRE 2021.

  • Ponent al curs del CEFIRE de 30 hores: “De la urgència de la lectura a la millora de la societat” a Alcoi. 2022.

  • Ponent al curs del CEFIRE de 30 hores: “APS per a millorar la societat” a Alcoi. 2022.

Paco també és entrenador Nacional de Futbol i Tècnic Esportiu Superior (nivells I i II), obtinguts en la Federació Valenciana de Futbol, i el nivell III en la Federació Murciana. Va obtindré el número 1 de la seua promoció en els tres nivells. Ha sigut entrenador del CD Contestano, al qual ascendí a Primera Regional, i del Pego CF, en Tercera Divisió. Va ser jugador de l’Ontinyent CF (cadet), CD Contestano (juvenil), on fou preseleccionat per la Selecció Valenciana de Futbol, fent també les proves al València CF. Va ser jugador de l’Alcoyano B i Contestano Amateur fins que patí una greu lesió que li feu abandonar la pràctica del futbol. 

És també responsable de la sessió creativa i de disseny en la empresa de Moros i Cristians, Roperia Ximo, de Cocentaina. Té una gran relació amb les festes de Moros i Cristians, sent fester des que nasqué de la Filà Berebers “Els Borts” de Cocentaina, de la qual el seu avi Ximo fou fundador. 

bottom of page