top of page

Vivim els contes, juguem i aprenem

Aquesta Unitat Didàctica la vaig realitzar a la meua escola amb els meus alumnes de sisè de Primària. Els xiquets aprengueren continguts de totes les assignatures i la motivació va ser tan elevada que em vaig animar a escriure un conte “El tresor de Benimassot” i després “La plata de Gaianes”. Les escoles que han treballat el llibre també poden gaudir de preguntes de comprensió lectora: literals, inferencials i crítiques. Ara bé, vos compartisc el que vaig treballar perquè et servisca. Si tens algun dubte ja saps com trobar-me.

Qui em conega un poc, sabrà que no m’agraden gens els exercicis que es manen només acabar una lectura d’un conte. No obstant això, a continuació, presente una mena d’activitats per a realitzar abans i després de llegir. Les podrem fer, ja siga a classe, dins de qualsevol Unitat Didàctica, complint amb les intel·ligències múltiples de Howard Gardner, com també a casa, gaudint en família. 

El Tresor de Benimassot

01
Algunes dites de bandolers

A dia de hui encara es gasten algunes dites i refranys que tenen la seva arrel lligada als bandolers i roders valencians. Ací en tens algunes de les més conegudes:

 

- A les tres, mort o prés: Qui va pel mal camí ja siga per malfaener, per vicis, per joc, beguda...

- A Carlet n’hi ha de tot, des de Sant Bernat al Gat: San Bernat és el patró de Carlet i el Gat és Doménec Anyó un roder d’allí.

- A robar a la Calderona: Indrets perillosos.

- De moliner mudaràs, però de lladre no t’escaparàs: Quan canvien les coses o les persones però no l’essència o les persones.

- Anar roder: Rodar perdut o errant.

- Quedar-se com la núvia de Pinet, amb la cara llavada i el monyo fet: Quan algú espera preparat alguna cosa que no es realitzarà. Fa referència també a alguna xicona que l’han deixat plantada.

- Qui nega no el pengen: Fa referència quan al pare de Mixana va evitar el cadafal.

- Acabar com Camot: Recorda el final funest que va patir haches roder de Xàtiva.

- Ser més lladre que Josep de la Tona:

- Si aneu a Benimassot no digau que sou de Xaló: Insinua la participació d’alguns xaloners al robatori de Benimassot.

- Qui vestit va a Forna, despullat se’n torna: Subraia la presència de saquejadors en aquest llogaret alacantí.

02
Llocs que fan referència a bandolers

Els pots buscar a l’App Google Earth. 

 

  • La font de Pinet al Finestrat.

  • El pas dels bandolers a Callosa d’En Sarrià.

  • El barranc del Mascarat a la serra de Bèrnia.

  • La cova dels bandolers a Bolulla.

  • La cova dels lladres a Murla.

  • El barranc i el camí dels lladres a Dénia.

  • L’avenc de Jaime el Barbudo a Albatera.

  • La senda dels lladres a Oliva.

  • La cova rodera o d’El Rodero a Begís.

03
Escriu el teu conte de bandolers

Per a poder escriure un conte ací et presentem uns senzills passos perquè ho tingues un poc més senzill. Vés a pams i utilitza la imaginació, que com diu Dani Miquel, està en perill d’extinció:

1. TEMÀTICA: El primer que has de tindre en compte és quina temàtica ha de tindre el teu conte de roders: Aventures, misteri, romàntic, fantàstic. És millor que no hi haja violència, agafa la part romàntica dels roders, que és molt bonica i busca un títol original i suggestiu.

2. FITXA: Ompli la fitxa del conte: Títol, autor, idea temàtica i edat a la qual va dirigida.

3. ELS PROTAGONISTES: De cada personatge que hi aparega al conte has d'escriure, fent un esquema o un mapa mental, les seues característiques físiques, les psicològiques i l'acció que fa al conte.

4. ESTRUCTURA DEL CONTE: Ha de tindre tres parts ben diferenciades amb bones descripcions perquè els lectors imaginen el que vol expressar l'autor: 

- Plantejament: És el començament del conte i s’hi explica on i quan passa la historia i qui són els protagonistes. Ací ha d’aparéixer el problema a resoldre.

- Nus: És la part més llarga i on es trobaran totes les aventures. Solen aparéixer altres personatges. 

- Desenllaç: És el final del conte. Moment ideal per deixar als lectors amb ganes de més.

5. IL·LUSTRACIONS: Il·lustra el conte de la millor manera possible.

04
Realitza el teu vestit de roder

Abans que res, és força urgent realitzar-te un vestit de bandoler. Creus què és complicat fer-lo? Doncs, no ho és. Si ets fester de moros i cristians o tens algun amic dels Maseros o Contrabandistes, com el cosí de Lliris, ho tens solucionat. Però si no ho eres, cosa més que normal, et direm què has de fer. Llig atentament:

1. EL VESTIT: De segur, que a la teua família tens a eixes persones que tot ho saben solucionar: els iaios i iaies. Oblidat de les pantalles i la internet, vés a cals iaios i dis-los directament que vols fer un vestit de bandoler. La iaia estarà encantada de rebuscar als armaris roba vella, antiga, possiblement carregada de records perquè pot ser, aquesta siga del teu besavi, i estarà ben contenta de deixar-te-la, si és que la tractes amb estima. Trobaràs mocadors, jupetins, faixes, pantalons o saragüells, espardenyes de cànem, camises i calces. Si no trobes alguna peça esmentada, la teua iaia o inclús algun iaio, de segur que la pot cosir i serà un moment fantàstic per a poder aprendre amb ella.

 

2. EL MAQUILLATGE: Una vegada tingues solucionat el vestit, agafa un suro. El iaio o la iaia, amb un encenedor, t’ajudaran a pintar-te unes patilles, un bigot o unes celles com si fores un home de pèl aspre i negre. Si vols ser rodera, no cal que et pintes res, sols fes-te un poc morena.

 

3. LES ARMES: Per favor, que no siguen de veritat! Això ja és més fàcil. De segur que en tens de joguet i les pots fer servir. La millor arma de totes, la que mai no deus oblidar, és que per a ser un autèntic roder com els d’aquesta història, has de parlar en valencià. 

 

4. CONSELL: Visita als teus iaios. Llegiu junts, canta’ls cançonetes, romanços, juga amb ells, escolta les seues contarelles i oblidat de la resta del món. I si per desgràcia, ja no els tens a aquest món terrenal, com jo, de segur que els teus pares poden fer el seu paper o almenys intentar-ho.

 

5. PER AL RECORD: quan estigues vestit com bandoler de carn i ossos, agafa la càmera, i fes-te una foto amb la teua família per guardar-la per a sempre. Et puc assegurar que no et penediràs.

05
Coreografia de la cançó dels bandolers

A partir de les cançons de Dani Miquel, Pep “Botifarra”, Martí Jover, Jesús Barranco o Rubén Suàrez, ja siga si tens el vestit de roder realitzat o no, et proposem que faces una coreografia amb els teus amics i amigues. Recorda el que fan els vertaders roders perquè tinga més sentit. 

Aquest ball et pot servir per a qualsevol aniversari, o per realitzar-lo en un moment especial que a tots els xiquets els agrada ballar: l'últim dia de curs. La veritat és que fer un ball de roders és força original i molt divertit. Alguna vegada has vist algun ball de bandolers? A què no? Doncs, la música ja la tens composta. Avant! L'escenari és teu!

06
Solucionem problemes de roders

PROBLEMA 1. El 22 de febrer de 1874, la "companyia dels segrestadors de la Marina", espoliaren als habitants de Benimassot i de la contornada, al voltant d'uns 55.000 rals en diners. A banda també joies, armes i altres objectes de valor. En aquella època, 4 rals era el que es pagava per un dia de faena, l'equivalent el dia de hui serien 50 euros. Molts euros obtingueren de botí els roders?

PROBLEMA 2. Serra Morena és una serralada de més de 400 km de longitud. La Serra d'Aracena és una part molt important d'aquesta famosa serralada de bandolers. Si de Benimassot a aquest lloc hi ha 764 km de distància. De molts metres estaríem parlant?

07
Recita un romanç

Estudia un romanç de l'obra o inventa'n un amb la temàtica de roders. L'objectiu a complir serà recitar-lo a tota la teua família i amics, vestit com un vertader “saltamarges”. Els passos a seguir, perquè isca de fil de vint, són els següents:


1. Estudia'l de memòria. Exercita el cervell memoritzant.
2. Recita’l sol a l'habitació.
3. Recita'l davant d'un l'espill.
4. Dibuixa als roders dels contes i col·loca'ls damunt del llit amb altres ninos que hi haja per casa. Recita-los el romanç. Aquest públic no t’aplaudirà, però tampoc et tirarà tomaques.
5. Per últim congrega per carta a tota la teua família, i vestit de roder, els recites el romanç practicat, que segur que faràs de mà de mestre.

08
Visitem Benimassot amb
la família

Seria força interessant realitzar una matinada al lloc on va ocórrer aquesta història i poder visitar Benimassot. Anar al barranc de Malafí -lloc exacte del conte on es va perdre el botí-, i fer un esmorzar amb família. En cas de no poder acudir a Benimassot, perquè hi viviu lluny d’aquest indret, podeu visitar qualsevol serra del nostre territori, que de segur fou trepitjada pels roders temps enrere. Si feu l'excursió, siga on siga, i vegeu alguna pista o cosa sospitosa, o inclòs si trobeu algun tresor, poseu-se en contacte amb l'autor del llibre com més prompte millor per poder trobar la millor solució possible. A gaudir! Au a la serra!

09
Fixat en els mestres, fixat en "Botifarra"

Busca a Youtube el documental dedicat a l’amic Botifarra: “Pep Gimeno “Botifarra”: el cant de les arrels”. Et servirà de molt veure com és aquest home en realitat, i de segur, que et servirà d’exemple. Hi apareixen de primera mà valors molt importants com poden ser l’amor per una cultura, el respecte per les arrels, la veneració pels nostres majors, la dignificació del treball, l’esforç, el sacrifici, la constància, la vocació, la humilitat, la importància de la família... Resumint: un exemple de vida. 

10
Anotacions personals

Aquest serà el teu diari d'aventures bandoleresques. Hi hauràs d'anotar tots els sentiments, emocions i records que hages viscut, ja siga durant la lectura de la història, com realitzant les diferents activitats posteriors, si és que has decidit fer-les.

11
Preguntes per cada capítol

Ací tens algunes preguntes classificades per capítols. Evidentment, no són exercicis, els quals són sempre un fàstic després de la lectura. Són una mena de preguntes que es poden contestar mentalment o en debat amb companyia de la família, perquè és evident, que el seu objectiu no és sols valorar la comprensió lectora, sinó que es va molt més enllà.

Diferenciem tres tipus de preguntes:
- Literals: reconéixer elements essencials del text: personatges, llocs, detalls...
- Inferencials: extraure dades que no hi apareixen explícitament al text, establir relacions, seqüències temporals...
- Crítiques: Establir crítiques empàtiques, valorar fets i accions, expressar opinions...

TÍTULO MODA

Annex - West, Mae (Go West Young Man)_01.jpg
Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

La Plata de Gaianes

01
Juguem a la baralla "Els Bandolers Valencians"

Tries el joc que tries, seria interessant disfressar-te de trabucaire. Al llibre “El tresor de Benimassot”, es detalla com fer-te un vestit de bandoler. Es molt senzill. 

A banda de la contalla que tens a les mans, cal saber que hi ha una baralla exclusiva dels nostres roders. Seria molt bonic que et servires d’ella per a jugar als següents jocs de naips: 

1.1. ELCOTO. 

Podem enfrontar-nos en parella (dos contra dos) o en solitari (un contra un). Guanya el millor de tres “cames”. Es reparteixen sis cartes a cada jugador, les quals no les podem mostrar al company, i deixem l’última carta al descobert; aquesta serà el triomf i posarem la resta de naips damunt. 

Juga la primera carta el jugador que és a la dreta de qui ha repartit. Guanya la basa qui jugue la carta més alta del pal que ha eixit, o bé si algú tira triomf, el triomf més alt, i el guanyador de la basa s’apropia de les quatre cartes, per sumar la puntuació al final de la partida, i després d’agafar tots una carta del centre, eixirà a continuació. 

201 

Quan s’acabe el muntó (cal considerar que la carta de terra es pot canviar pel set), és obligatori jugar el mateix pal, i si pot ser sempre una carta més alta. En cas de no tindre el mateix pal, haurà de tirar triomf; però no serà necessari tirar-lo si no supera a un triomf anterior i la primera carta de la basa no és triomf. Tampoc és necessari matar si la basa correspon de moment al company de parella. 

Guanya el jugador que tira el triomf més alt, o en cas que no hi haja triomf, la carta de més valor que siga del pal del qual haja sortit el primer jugador a la ronda. 

La correlació del valor de les cartes és el següent: As (11 punts), tres (10 punts), rei (4 punts), sota (3 punts), cavall (2 punts), set-sis- cinc-quatre-dos (0 punts). Qui fa l’última basa, sumarà 10 punts a la puntuació i obrirà el següent joc. 

Per guanyar el coto, s’ha de fer 101 punts, de manera que si no s’aconsegueix fer en una partida, es farà en dues, comptabilitzant per a la segona partida la puntuació obtinguda en la primera. En cas que siga necessari jugar una segona partida (també anomenada “partida de voltes”), aquesta acabarà en aconseguir una parella els 101 punts, per tant mai arriba al final. Si en la primera partida de cada joc, les dues parelles obtenen més de 100 punts, guanya aquella que haja obtingut l’última basa, anomenada “les deu d’últimes”. 

A l’hora de comptar la puntuació hi ha la particularitat que els primers 50 es diuen “dolentes” i els restants “bones”. Per exemple, si una parella té 48 punts, es diu que té “48 dolentes”, mentre que si té 85, es diu que té “35 bones”. Per això es diu que guanya la parella que “faja 51 bones”. 

Si es té la sota i el rei del mateix pal, es pot cantar “les vint” (20 punts), sempre que s’haja guanyat la basa. Si el pal és del triomf, es canten les quaranta (40 punts). 

1.2. ELCINQUET. 

Es reparteixen totes les cartes. Consisteix a col·locar-les totes sobre la taula fins quedar-se sense cap. 

Comença el jugador que té el cinc d’oros i el posa a la taula. Després continua el jugador de la dreta i així successivament. Només es poden col·locar cincs o tots aquells naips que segueixen en progressió ascendent o descendent a les que hi ha a la taula i siguen del mateix pal. Per exemple només està el cinc d’oros a taula, els jugadors només podran afegir el sis o el quatre d’oros o un cinc d’un altre pal. 

Si un jugador no pot agregar cap carta, aleshores, passa, i el torn li correspon al següent jugador. Si un jugador pot posar diverses cartes, haurà de triar la que més li convinga per guanyar la partida. El primer jugador que les acabe primer, és el guanyador. 

1.3. EL SOLITARI BANDOLER. 

L’objectiu principal de la partida serà utilitzar totes les cartes de la baralla per formar les quatre escales del mateix pal a partir dels asos i cap amunt. 

Col·loca de dreta a esquerra set files de naips; a la primera hauràs d’afegir-ne sis cap per avall i una carta cap per amunt; en la segona cinc cap per avall i una carta cap amunt; a la tercera quatre cap per avall i una cap amunt; a la quarta fila tres cap per avall i una per amunt; en la cinquena fila dos cap per avall i una cap amunt; a la sisena fila una carta cap per avall i una cap per amunt; i a la setena fila una única carta per amunt. Aleshores, ja pots començar a jugar. 

Per això, hauràs d’anar donant la volta una a una les cartes. En aquest cas, has d’anar col·locant els naips i movent-los segons el seu nombre; així, has de procurar que estiguen una de cada pal. Una vegada isquen els asos, ja podràs anar afegint en la part superior els quatre pals de major a menor, és a dir, oros, copes, espases i bastos. 

Així, a mesura que et vagen sortint les cartes correlatives als asos i del mateix pal ja podràs anar ordenant-les; quan tingues les escales dels quatre pals ordenades, hauràs guanyat la partida.
És evident que pots jugar als jocs de naips que desitges, però si ho fas vestit de roder i amb la baralla d’“Els bandolers valencians”, serà força original. 

02
El debat dels roders

Es pot organitzar un debat a favor o en contra del món dels saltaparets. Com a preparació, a banda d’haver llegit els llibres d’“El tresor de Benimassot” i “La plata de Gaianes”, cal buscar informació a casa. S’ha d’intentar ser el més realista possible.
Bandolerisme Sí o bandolerisme No; eixa és la qüestió.

03
Un poema bandoler

Inventa un poema dedicat al teu trabucaire preferit del conte. Podríem concretar a fer un sonet i, a continuació, et detallem la informació: 

El sonet és una composició poètica, formada de catorze versos hendecasíl·labs de rima consonant distribuïts en quatre estrofes: dos quartets i dos tercets. Els quartets solen tenir una rima ABBA-ABBA; els tercets, que són ordenats al gust del poeta, solen ser d’aquesta manera: CDC-DCD (més comuns), o CDD-CEE o, bé, CDE-CDE. 

Sembla fàcil, però ja veuràs com no ho és. Ara bé, una vegada finalitzat, disfressat de bandoler, puja damunt d’una taula i recita’l a la teua família o companys de l’escola. En acabant, et sentiràs d’allò més bé.

04
El teatre de "La Plata de Gaianes"

Aquesta és una activitat grupal. Segons el nombre d’amics i amigues, elegiu els personatges i feu el teatre de “La plata de Gaianes”. Escriure l’obra no et resultarà senzill. Pareu atenció: 

- Decidiu quina part del conte fareu, si és que no el feu sencer. - Feu una pluja d’idees sobre com serà l’obra i arribeu a una conclusió.
- Repartiu els personatges: principals, secundaris... - Definiu la idea principal de l’acte.

- Desenvolupeu la història i escriviu el guió.
- Estudieu i practiqueu.
- Mentrestant, cal buscar el vestuari i el decorat. - Realitzeu el teatre roder. 

Una vegada finalitzat, representeu-lo als xiquets més menuts de l’escola, que de segur quedaran meravellats. Cuideu que no hi haja violència, clar està.

05
Analitzem "L'ofici de robar", d'Anselmo Martí

Heus ací un parell de problemes matemàtics plantejats per la cançó d’Anselmo Martí, “L’ofici de robar”, a veure si eres capaç de solucionar-los. 

5.1. A la sucursal del Banc d’Espanya hi havia tres-centes cinquanta-cinc caixes de duros de plata. Si en cada caixó hi havia 3000 monedes, i cadascuna pesava 25 grams, molts duros d’argent hi hauria en total? I molts quilos? 

5.2. En una caixa de monedes hi havia tres sacs de tela on els duros s’havien repartit equitativament. Moltes peces hi hauria en cada bossa? Molts sacs hi hauria a la sucursal? Si els roders es van emportar quatre caixes, molts grams d’argent van guanyar?

06
"Cendra, no m'agafaràs"

Aquest és un joc de persecució. Un farà de sergent Cendra i perseguirà, a corre-corrents, tots els bandolers, a ritme de la cançó de Gent del Desert. Ara bé, si els roders pugen en un lloc més elevat que el terra, es considerarà “cova” i el sergent no els podrà agafar. Si l’astut i ràpid guàrdia agafa un trabucaire, aquest ha d’anar directament al calabós i quedarà eliminat del joc. 

Variant: Quan Cendra toque un bandoler, aquest passarà a ser qui pague. Es recomana portar algun signe distintiu perquè tothom sàpiga qui paga en cada moment.

07
El mapa del vestit de Josep de la Tona

Presentem una activitat d’orientació, en la qual es participarà per equips. Dibuixeu el mapa d’algun lloc concret, com podria ser el pati del col·legi o el parc que és prop de casa. Ha de ser un indret de grans dimensions per a poder gaudir del joc. Marqueu al plànol distints punts on es trobaran diferents elements dels saltaparets (mocador, jupetí, faixa, espardenyes, pantaló, camisa, calces...) que caldrà aconseguir per a obtenir el vestit de Josep de la Tona. Guanyarà l’equip que tinga totes les peces abans.

08
Un poster per a l'habitació

De totes les il·lustracions dels llibres “El tresor de Benimassot” i “La plata de Gaianes”, tria el roder que més t’agrade. Dibuixa’l en un tros de paper continu i després el pintes amb la tècnica que et vinga de gust: aquarel·la, retolador, llapis... Pots fer-te servir d’algun amic o familiar perquè t’ajude a pintar el que serà el teu pòster personal, el qual adornarà la teua cova bandolera on dorms totes les nits.

09
El rap dels bandolers i el videoclip

Fer un rap és relativament senzill i de segur que ho faràs de meravella. Escriu una lletra que faça referència a “La plata de Gaianes” i, en companyia d’alguns amics i amigues, componeu la música que li donarà vida. Podeu gravar-se, mitjançant algun mòbil, per a poder mostrar als companys de classe el vostre videoclip bandoler. Com a consell, et diem que tingues cura amb el vestuari i el decorat.

10
Una reunió secreta

La Colla dels Bandolers es reunia a l’olivera mil·lenària. Allí es contaven tot allò que els passava durant la setmana, amb confiança. Si el vell arbre fóra indiscret i ho contara tot, estarien en crida i cerca. Ho recordeu? 

Doncs, vos convidem que busqueu un indret secret on reunir- se amb els vostres amics i amigues, per a contar-vos les vostres confidències més secretes. Explicar els vostres sentiments (no són intimitats; aquestes no es conten) i confiar en els amics és un fet molt bonic que no tots saben gaudir. Et convidem que ho descobreixes.

11
Excursió bandolera

Seria interessant desplaçar-se al poble de Gaianes. Anar al Benicadell, que s’enlaira com un observador damunt el poble, a fer-hi un esmorzar en família. En cas de no poder acudir a Gaianes, perquè viviu lluny, com també comentàvem a “El tresor de Benimassot”, podeu visitar qualsevol serra del nostre territori, que de segur fou trepitjada pels bandolers temps enrere. Del cert que gaudireu d’un dia inoblidable. Au, a la serra!

La Platade Gaianes Proyeto
El Tresor de Benimassot
bottom of page